vrijdag 31 januari 2014

Vogeltjes in de tuin

Dit jaar heb ik ontzettend veel vogeltjes in de tuin. Omdat de bomen beginnen te groeien zie ik naast de mussen nu ook andere kleine vogeltjes. Ik heb ook een paar nestkastjes opgehangen, dus nu is het kijken wat erin komt. Over 1 nestkast hebben 2 koppels pimpelmezen ruzie. Echt leuk om te zien! Er hangen nu ook 2 nieuwe bij en die worden ook grondig bekeken.



Ik heb nu al kool- en pimpelmezen gezien, roodborstjes en zelfs een winterkoninkje. Merels zie ik helaas niet. Misschien dat die nog komen als de fruitbomen wat groter zijn. In de zomer zijn ze er trouwens wel regelmatig. Dan eten ze potjandorie mijn bessen op! Ik heb nog wat geïmpregneerd hout staan en ik wil daarvan een duiventil maken voor de Turkse tortels die altijd zitten te knuffelen op de schutting. Hier in Prinsenbeek noemen ze die dakballen hahaha.

De mussen beginnen ook weer te tjilpen op zeer onchristelijke tijden. Ze zijn wat in de war door het zeer zachte en natte weer. Je zou het eerder in oktober verwachten dan in januari. Op zich niet verkeerd voor de appels en de peren die net verzet zijn, maar ik zie de knoppen van de bloesem alweer zwellen. Hoop niet dat daar ineens flink vorst overheen zal komen.

Ik ben trouwens erg blij met de mezen. Zij zijn hele goeie insecteneters en ze zijn een stuk voorzichtiger dan de mussen hooligans die onder het dak wonen. Nog even en dan rollen die weer bekvechtend door de tuin heen. Kleine hooligans zijn het.




Naast de kleine vogels zitten er ook een koppel kauwen in mijn schoorsteen en komen er regelmatig eksters, vlaamse gaaien en houtduiven in de tuin kijken. Vooral de vijver is favoriet in de winter, omdat hij door de pomp niet helemaal bevriest. In de zomer komen de mussen een zandbad nemen en gaan ze daarna nog even spetteren in het moerasgedeelte van de vijver.

maandag 27 januari 2014

Mijn tuintje in januari

De tuin ligt er weer klaar voor. In december hebben we de appel- en perenbomen die voor in de tuin stonden naar achter verplaatst. Ze moesten teveel gesnoeid worden om de stoepen vrij te houden en dat kwam de bomen niet ten goede. Al heeft de Golden Deliscious flink appels gegeven.

Bij het verzetten bleek de Karmijn de Sonnaville flink ziek te zijn. Hij had vruchtboomkanker over de gehele stam. Ik heb nog geprobeerd om het wildgroeiende hout weg te snijden, maar dan had ik de boom bijna helemaal moeten schillen. Na gebeld te hebben met de Fruitboogerd in Gilze, waar de bomen vandaan kwamen, mocht ik een nieuwe boom komen halen. De Karmijn is gerooid en vervangen door een Benoni van dezelfde leeftijd. Dit is een handappel met een gezonde rode blos volgens de kweker haha. Ik ben benieuwd hoe hij het gaat doen dit jaar. De kwekerij ging de Karmijn niet meer op rek zetten. Hij is daar blijkbaar niet geschikt voor. Ik mocht hem voor een prikkie hebben, omdat hij het jammer vond voor mij. Ook is hij enthout van de bloedperzik komen snijden, dus zo heb ik toch weer wat terug kunnen geven.

Vruchtboomkanker is een schimmelinfectie van de bast die vooral voorkomt bij vochtig weer. De schimmel tast de groei van de bast aan die bijv. een snoeiwond probeert te sluiten. Daar komt dan wildgroei in en dan heeft de schimmel nog meer ruimte om te groeien. Ook houtwormen kunnen erin kruipen bahbah. Vooral appelbomen hebben er last van. Als het goed is zijn deze twee appelbomen er redelijk bestand tegen.



In december hebben we de hele tuin eens flink omgegooid. De planten stonden niet naar mijn zin en het zag er rommelig uit. Alle kruidenplanten zijn nu langs de vijver gezet. Hierdoor komt het stuk in de achtertuin echt vrij voor de groenten. Sommige kruiden, zoals de citroenmelisse groeiden echt tegen de klippen omhoog en verdrukten andere planten.
Al het kleinfruit staat nu op de zuidkant tegen de schutting en de leibomen staan daar ook. Ik heb van de aardbeien planten alleen de witte over gehouden. De vogels laten die met rust.

Nu is het wachten op mijn zaden die ik bij Vreeken besteld heb. Dit jaar ga ik proberen een aantal planten zelf te zaaien en een aantal koop ik bij het tuincentrum. Pepers zijn geen succes in mijn tuin en snijbonen willen ook niet goed groeien. Dus die komen er hier niet meer in.
Rode tomaten ga ik gewoon kopen en ik heb zaad voor gele gewone tomaten, gele roma- en gele olijftomaten. Ik heb er echt zin in!



Ik begrijp nog niet helemaal hoe het werkt

Wil graag weten of je ook blogs op onderwerp kan schrijven en niet alleen op datum en hoe je dat dan moet doen. Wie helpt?

Dus dat ik ergens naast het gewone archief ook een lijstje met onderwerpen heb.